Banner

  | Walen |

Waar wonen de Walen?

Waals Gewest Franstalige Gemeenschap
Waals Gewest Franstalige Gemeenschap

De samenstelling van Wallonië is complexer dan die van Vlaanderen. Hier moeten we een duidelijk onderscheid maken tussen het Waalse Gewest en de Franstalige Gemeenschap. Het Waalse Gewest omvat de vijf Waalse provincies. Let wel, de Duitstalige Belgen horen hier ook bij, want zij wonen in de Waalse provincie Luik!

Daarnaast bestaat de Franstalige Gemeenschap uit alle Franstaligen in België. Dat zijn de vijf Waalse provincies ZONDER het Duitstalige deel van Luik, maar met Brussel, want daar wonen veel Franstaligen.

Iemand die bijvoorbeeld in Namen woont, behoort bij de Franstalige Gemeenschap en het Waals Gewest. Maar iemand die in Eupen woont, behoort tot het Waalse Gewest en tot de Duitstalige Gemeenschap.

We geven nog even mee dat zowel het Waalse Gewest als de Franstalige Gemeenschap over een minister-president beschikt. In Vlaanderen is er slechts één minister-president.

Franstaligen in Vlaanderen

In Vlaanderen wonen veel Franstaligen (zeker rond Brussel). De Raad van Europa vindt zelfs dat de Franstaligen een historische minderheid zijn in heel Vlaanderen en dat ze bijhorende taalrechten verdienen. Sommige bronnen zeggen dat er ongeveer 300.000 Franstaligen op Vlaams grondgebied wonen.

Wallonië: vandaag

Samenvatting

Hoofdstad:Namur (Namen)
Inwoners:3.500.000
Oppervlakte:16.844 km2
Talen:Frans
Feestdag Waals Gewest:Derde zondag van september
Feestdag Franstalige Gemeenschap:27 september

Vlag

Op de Waalse vlag staat een haan. De vlag werd pas in 1913 ontworpen door Pierre Paulus.

Waalse Haan
Waalse Haan

Volkslied

Het Waalse volkslied heet 'Chant des Wallons'. De oorspronkelijke tekst werd in 1900 geschreven. Beluister het volkslied: Chant des Wallons

Feestdag

Op de derde zondag van september wordt de deelname van de Walen tijdens de Belgische Revolutie van 1830 herdacht (feestdag van het Waals Gewest).

Op 27 september viert de Franstalige Gemeenschap haar cultuur en eigenheid.

Log in   |   Belgische politiek - Belgische staatsstructuur   |   info@bpol.be

www.bpol.be


www.bpol.be