Banner

  | Blanco of ongeldig stemmen |

Hoe stem je blanco of ongeldig?

Blanco stemmen: Je kleurt geen enkel bolletje op het stembiljet, je laat het helemaal blanco. Als je met de computer stemt, dan kan je zelfs op een knopje 'blanco' klikken. Met de computer zal je sowieso iets moeten aanduiden (dus eventueel blanco, anders krijg je geen papiertje mee om te scannen).

Ongeldig stemmen: Dit kan je alleen als je op papier stemt. Dit doe je door op je stembiljet te schrijven (je mag alleen een bolletje kleuren, NIETS ANDERS!). Ongeldig stem je ook als je bijvoorbeeld op meerdere partijen stemt, op personen die bij verschillende partijen horen of gewoon thuis blijft.

Het aantal blanco/ongeldige stemmen bedraagt ongeveer 5%. Dankzij het stemmen met de computer, kan je niet 'per ongeluk' ongeldig stemmen. Daarom daalt het percentage ongeldige stemmen.

Wat gebeurt er met de blanco/ongeldige stemmen?

Bij verdeling van de zetels wordt er enkel rekening gehouden met de geldige stemmen. Stel dat er 2.000 stemmen uitgebracht zijn, waarvan 100 ongeldig of blanco, dan worden de zetels verdeeld op basis van de overige 1.900 stemmen. Ook om te bepalen of een partij de kiesdrempel (5%) haalt, wordt naar het aantal geldig uitgebrachte stemmen gekeken. Er wordt dus op dezelfde manier omgegaan met ongeldige en blanco stemmen. Ook als je niet gaat stemmen, stem je ongeldig; er zal ook niets met die stem gebeuren, deze wordt net zoals de blanco/ongeldige stem niet behandeld.

Een blanco/ongeldige stem, maakt de grootste partij niet groter

Het aantal blanco/ongeldige stemmen wordt gewoon genegeerd, deze worden nergens aan toegevoegd. Als je beslist om blanco/ongeldig te stemmen, moet je er wel rekening mee houden dat je de 'macht' aan de andere kiezers overlaat. Een extreem voorbeeld om dit duidelijk te maken. Als er 100 personen mogen stemmen, waarvan 99 personen beslissen om blanco/ongeldig te stemmen, dan bepaalt uiteindelijk 1 persoon wie ALLE zetels van die kieskring krijgt... De 99 andere personen hebben hun macht aan die ene persoon geschonken. Je denkt beter 2 keer na voor je blanco/ongeldig stemt.

Stembiljet Kamer Leuven 2010

Update pagina: 12 juli 2014

Log in   |   Belgische politiek - Belgische staatsstructuur   |   info@bpol.be

www.bpol.be


www.bpol.be