Banner

  | Peiling verkiezingen 2014 - N-VA wint! |

Home > Actua > Peiling verkiezingen 2014 - N-VA wint!

Peiling

16 februari 2014 - De Franstalige media, RTL Ipsos Le Soir, hebben een peiling uitgevoerd. Hoe zouden de Belgen stemmen als er nu verkiezingen waren, in plaats van binnen minder dan 100 dagen? Helaas is het niet altijd even duidelijk voor welk niveau (federaal, deelstaten, Europa) de peiling geldt, maar toch zijn er al trends af te lezen. Zeker aan Waalse kant zijn er enkele opmerkelijke verrassingen.

Vlaanderen

In Vlaanderen zijn er geen echte verrassingen. Op onderstaande grafiek zie je dat N-VA vlot meer dan 30% haalt. Hiermee zou het doel van voorzitter Bart De Wever meteen gehaald worden. Opmerkelijker is dat de CD&V peiling na peiling een betere score behaalt. Zelfs de 20% komt in zicht voor de Vlaamse Christendemocraten.

Open Vld en Sp.a blijven ter plaatste trappelen. Verder noteren we ook een lichte achteruitgang voor Groen.

In de hoek van de extremere partijen, is er niets nieuws te melden. Vlaams Belang daalt opnieuw. Deze trend zet zich voort peiling na peiling, verkiezing na verkiezing. Ook het extreem-links PvdA+ kan in Vlaanderen maar op weinig steun rekenen.

Wallonië

De grote Parti Socialiste (PS) behaalt in deze peiling zelfs bijna 10% minder dan bij de vorige verkiezingen. Toch blijven de Socialisten van Paul Magnette de grootste partij van Wallonië en zal je er moeilijk omheen kunnen. Het verschil met de liberale MR wordt ook steeds kleiner.

In tegenstelling tot in Vlaanderen, kan de PvdA+ (= PTB) wel bekoren in Wallonië. Deze kleine, extreem-linkse partij haalt vlot de kiesdrempel met 6,7%. Een andere verrassing is de hoge score van de Parti Populaire (PP). Dit is een rechtse partij die bijvoorbeeld voor de afschaffing van de provincies is en die graag een federale kieskring zou invoeren voor de federale verkiezingen.

Het FDF blijft een echte Brusselse partij. In Wallonië haalt ze niet eens de kiesdrempel.

Brussel

Al een paar verkiezingen lang, is de strijd tussen PS en MR in Brussel zeer spannend. Ook nu zijn deze 2 partijen ongeveer even groot. Toch blijft, volgens deze peiling, de PS de grootste partij. Het is opmerkelijk dat MR er in slaagt te blijven groeien ondanks het feit dat het FDF afgesplitst is van de Franstalige liberalen.

Het FDF bekoort nog steeds vele Brusselaars (9,6%), toch is de trend (en deze wordt hier bevestigd) dat het FDF steeds daalt. Ook hier moeten we de verrassing van extreem-links verachten. de PvdA+ (= PTB) behaalt een zeer hoge score van 6,8%. De PP daarentegen, valt eigenlijk buiten de verkiezingen.

Het hoge aantal 'Andere' is grotendeels te verklaren door de Vlaamse partijen die in Brussel opkomen. Aangezien het om een Franstalige peiling gaat, hebben ze deze niet verder uitgesplitst.

Di Rupo II

Met deze cijfers zou Di Rupo II wel eens een feit kunnen worden. Toch heeft deze regering dan nog steeds geen meerderheid aan Vlaamse kant (ongeveer 45%). Dit kan het ongenoegen nog steeds doen toenemen, zodat de N-VA nog groter wordt. Een coalitie met alleen maar liberalen, Christendemocraten en de NV-A lijkt weinig waarschijnlijk, maar als de verkiezingen gunstig uitvallen voor deze partijen, lijkt dit, theoretisch, niet onmogelijk. Er is dan geen meerderheid aan Franstalige kant.

Bron: Le Soir

Bpol